6 zaken

Zes zaken om rekening mee te houden bij het ontwerpen van gebouwen

CPE
Natuurlijk ga je als architect voor een mooi ontwerp dat voldoet aan de eisen van jouw opdrachtgever. Je moet voldoen aan zijn programma’s van eisen en creatief te werk gaan. Maar je hebt ook te maken met energieprestatie-eisen, waarbij onder andere zonnepanelen kunnen worden gebruikt om aan de eisen te voldoen. Daarbij hou je in de ontwerpfase al rekening met een aantal factoren, om later niet voor onaangename verrassingen te komen staan!

Los van de visuele esthetische aspecten (die jij als architect natuurlijk als een uitdaging ziet), zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee houdt. Naast het doel van de installatie, de oriëntatie van het dak en het dakoppervlak, denk je op voorhand na over een zestal andere zaken: 

vink

Bevestiging zonnepanelen

Hoe wordt het zonnepanelensysteem bevestigd? Geballast of vastgezet op de onderconstructie? Dat is uiteraard afhankelijk van meerdere zaken, maar over het algemeen kies je voor bevestigen op de onderconstructie. Een betonnen constructie is sterk en kan de ballastlaag makkelijk dragen. Steeldeck kan in de meeste gevallen de ballast niet dragen, men kan dan de panelen aan de ondergrond te bevestigen.

vink

Sterkte constructie

Wat is de sterkte van de constructie? Deze zal altijd berekend moeten worden door een constructeur om te bepalen hoeveel extra gewicht de constructie kan dragen.

vink

Detaillering

Wat zijn de mogelijkheden rondom de detaillering rondom de pootjes waarop het systeem bevestigd zal worden? Er zijn diverse mogelijkheden. Er moet op maat gekeken worden naar het systeem van de bevestiging en vervolgens naar de detaillering. 

vink

Ligging dak

Is het dak (los van de oriëntatie) geschikt qua ligging? Hoe staat het met hoge gebouwen of bomen rondom het gebouw? 

vink

Dakisolatie

Wat voor isolatie wordt er gebruikt? Let er op dat er geen zachte isolatie in het dakbedekkingspakket zit. Door bewegingen van het zonnepanelen systeem worden er namelijk deuken in de isolatie gedrukt. Hiervoor kunnen wij drukvaste scheidingsplaten leveren.

vink

Brandwerendheid

Last but not least: brandwerendheid. Als het dakbedekkingspakket niet onbrandbaar is, denk dan aan onbrandbare isolatie of het aanbrengen van een brandwerende scheidingslaag. Lees meer over de eisen van de verzekeraar in dit artikel.

Wil je meer informatie of wil je vrijblijvend sparren over de mogelijkheden?

Onze specialist Alphons staat voor je klaar!

CPE